Iemand Erbij nu telefonisch bereikbaar

In 2024 namen meer dan 30 mensen deel aan de training Iemand Erbij. Dit jaar bouwen we verder aan ons netwerk door ons oude telefoonnummer nieuw leven in te blazen. Vanaf nu kun je dit nummer bellen als je in Amsterdam Nieuw-West iemand ziet die in een crisis zit, maar niet goed weet wat je kunt doen.

Via dit telefoonnummer kunnen getrainde buurtbewoners worden ingeschakeld. Ook kun je er terecht voor laagdrempelig advies over hoe je in zo’n situatie kunt handelen. Soms gaat het om een acute situatie, soms is het vooral belangrijk dat er langere tijd iemand erbij is.

Contact maken en erbij blijven

Iemand Erbij is ontstaan met steun van ZonMw en gebaseerd op de ervaringen van mensen die zelf een crisis doormaakten. Zij gaven aan dat ze in zo’n periode vooral behoefte hadden aan iemand die contact met hen maakte – en bleef.

Maar zomaar contact maken met een vreemde op straat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zeker niet als die persoon duidelijk in de war of in nood is. Daarom richt de training Iemand Erbij zich op het vergroten van zelfvertrouwen en reflectievermogen. Zo kun jij op een gelijkwaardige manier contact maken en iemand benaderen vanuit respect en nabijheid.

Ervaringen en reflectie

In de training deel je jouw eigen ervaringen met crisissituaties. Je kijkt samen terug op wat je goed deed, wat je anders zou willen doen en wat jij zelf nodig zou hebben in een moeilijke situatie.

Na afloop weet je hoe je een ander kunt ondersteunen op een manier die de autonomie respecteert én helpt bij de-escalatie. Veel oud-deelnemers geven aan dat ze nu sneller contact maken op straat en dat de situatie voor omstanders direct veiliger aanvoelt zodra één iemand initiatief neemt.

Nieuw telefoonnummer

Vanaf deze maand zijn we bereikbaar op 020-2440686

Helpen vraagt om gezond persoonlijk leiderschap

“Kunt u zelf opstaan?” vroeg een deelnemer van Iemand Erbij aan een vrouw die op straat gevallen was. Mooi, toch? Met die vraag laat hij het eigenaarschap bij de vrouw zelf. Precies dat is waar Iemand Erbij over gaat: mensen die een ander in crisis op straat benaderen met respect en gelijkwaardigheid.

De kern van echt helpen is dat je de ander blijft zien als een volledig mens. Je beseft: vandaag help ik jou, morgen help jij misschien mij. Vanuit een groot ego kun je ook gaan ‘redden’ — met een overbezorgde houding of betuttelende acties. Maar dat is geen echte hulp. Dan maak je jezelf belangrijk ten koste van iemand die kwetsbaar is.

Echt helpen vraagt om gezond persoonlijk leiderschap.

Wil je ook meedoen aan de training Iemand Erbij? Meld je aan!

 

Trust the process

Bij Kringwijs weren we volgens het principe trust the process. Dit uitgangspunt komt voort uit de Maori-traditie in Nieuw-Zeeland, waar het wordt toegepast in Family Group Conferencing. Trust the process vraagt om een alerte, ontspannen houding. Het is dus géén vrijblijvende ‘we zien wel waar het schip strandt’-mentaliteit. Het betekent dat jij verantwoordelijkheid neemt voor een organisch proces binnen duidelijke, vooraf afgesproken kaders.

De zes ingrediënten op een rij:

  1. Grondhouding van vertrouwen
    Zoals een zwanenmoeder haar kuikens vol vertrouwen achter zich aan laat zwemmen, ondanks het gevaar van roofvissen onder haar, zo kies jij ook voor vertrouwen. Je weet dat zonder die ruimte, de ander niet tot de kern van zichzelf komt. Vertrouwen is essentieel voor een goed proces. Niet naïef, wel realistisch.
  2. Omarmen van het proces, openstaan voor het resultaat
    Als je procesmatig werkt, probeer je niet stiekem toch op het resultaat te sturen. Dan werk je namelijk resultaatgericht. Bij een proces is de richting helder, maar de uitkomst nog open. De kracht zit in de inzichten die onderweg ontstaan. Die leiden tot het resultaat, de conclusie of een vervolgvraag.
  3. Goede voorbereiding
    Een proces in vertrouwen aangaan betekent dat er iets moet zijn om op te vertrouwen. Dat regel je vooraf: met een heldere vraag, een evenwichtige groep, een duidelijke procedure, voldoende tijd, middelen en goede afspraken. Een goede voorbereiding is écht het halve werk.
  4. Hard op de kaders, zacht op de ruimte
    Een rechtvaardige en consequente scheidsrechter is goud waard in een sportwedstrijd. Dat geldt ook voor jou als procesbegeleider. Mensen verwachten dat je ingrijpt als dat nodig is. Door duidelijk vast te houden aan de kaders, ontstaat juist binnen die ruimte vrijheid voor creativiteit en innovatie. Maar pas op: halverwege nieuwe regels invoeren of bestaande loslaten? Dat zorgt voor verwarring en weerstand.
  5. Dienstbaarheid
    Jouw houding als procesbegeleider is dienstbaar. Net als de zwanenmoeder stem je tempo, route en middelen af op de groep en het proces. Jij bent de olie in de machine – ondersteunend, niet sturend.
  6. Vertrouwen in verandering
    Als je het proces werkelijk vertrouwt, kan verandering ineens zomaar voor je voeten liggen. Soms onverwacht. Soms precies op tijd.

Durf jij het aan om echt op het proces te vertrouwen?

Waardegestuurd voorzitterschap

Variëren in overlegperspectief is iets anders dan variëren in onderwerp. Of het overleg nu over een website of een fiets gaat, je past vaak gewoon dezelfde voorzittersstijl toe. Maar zodra het perspectief van het overleg verandert, komt er meer bij kijken.

Dan draait het om meer dan alleen het volgen van procedures of het beschikbaar hebben van informatie. Je moet flexibel kunnen schakelen in metacommunicatie, (zelf)reflectie inzetten, gelijkwaardige besluitvorming begeleiden én toewerken naar een gezamenlijk plan.

Die souplesse ontwikkel je in de training Gelijkwaardig Voorzitter. In deze training staat waardengestuurd voorzitterschap centraal. Als je handelt vanuit je waarden, heb je altijd een stevig houvast—ongeacht de omgeving, deelnemers, het perspectief of de sfeer. Jouw stevigheid als voorzitter creëert juist ruimte voor de groep.

Ook meedoen? Schrijf je in voor de training op maandag 22 september. De kosten bedragen € 250,- excl. btw, inclusief koffie, thee en lunch.

Direct aanmelden