Trust the process

Bij Kringwijs weren we volgens het principe trust the process. Dit uitgangspunt komt voort uit de Maori-traditie in Nieuw-Zeeland, waar het wordt toegepast in Family Group Conferencing. Trust the process vraagt om een alerte, ontspannen houding. Het is dus géén vrijblijvende ‘we zien wel waar het schip strandt’-mentaliteit. Het betekent dat jij verantwoordelijkheid neemt voor een organisch proces binnen duidelijke, vooraf afgesproken kaders.

De zes ingrediënten op een rij:

  1. Grondhouding van vertrouwen
    Zoals een zwanenmoeder haar kuikens vol vertrouwen achter zich aan laat zwemmen, ondanks het gevaar van roofvissen onder haar, zo kies jij ook voor vertrouwen. Je weet dat zonder die ruimte, de ander niet tot de kern van zichzelf komt. Vertrouwen is essentieel voor een goed proces. Niet naïef, wel realistisch.
  2. Omarmen van het proces, openstaan voor het resultaat
    Als je procesmatig werkt, probeer je niet stiekem toch op het resultaat te sturen. Dan werk je namelijk resultaatgericht. Bij een proces is de richting helder, maar de uitkomst nog open. De kracht zit in de inzichten die onderweg ontstaan. Die leiden tot het resultaat, de conclusie of een vervolgvraag.
  3. Goede voorbereiding
    Een proces in vertrouwen aangaan betekent dat er iets moet zijn om op te vertrouwen. Dat regel je vooraf: met een heldere vraag, een evenwichtige groep, een duidelijke procedure, voldoende tijd, middelen en goede afspraken. Een goede voorbereiding is écht het halve werk.
  4. Hard op de kaders, zacht op de ruimte
    Een rechtvaardige en consequente scheidsrechter is goud waard in een sportwedstrijd. Dat geldt ook voor jou als procesbegeleider. Mensen verwachten dat je ingrijpt als dat nodig is. Door duidelijk vast te houden aan de kaders, ontstaat juist binnen die ruimte vrijheid voor creativiteit en innovatie. Maar pas op: halverwege nieuwe regels invoeren of bestaande loslaten? Dat zorgt voor verwarring en weerstand.
  5. Dienstbaarheid
    Jouw houding als procesbegeleider is dienstbaar. Net als de zwanenmoeder stem je tempo, route en middelen af op de groep en het proces. Jij bent de olie in de machine – ondersteunend, niet sturend.
  6. Vertrouwen in verandering
    Als je het proces werkelijk vertrouwt, kan verandering ineens zomaar voor je voeten liggen. Soms onverwacht. Soms precies op tijd.

Durf jij het aan om echt op het proces te vertrouwen?