Jongeren weten zelf vaak heel goed wat goed voor hen is, ook als het niet goed met ze gaat. Het helpt als jongeren weten dat hun ideeën serieus worden genomen.  Als iets helemaal van jou is, voel je je er meer verantwoordelijk voor, dat is met problemen ook zo.

Neem Evi (15) ze was lange tijd angstig en trok zich steeds verder terug. Op school ging het slechter en ze zag haar vriendinnen bijna niet meer. Er werd van alles bedacht om Evi er doorheen te slepen, terwijl zij zich steeds meer ging verzetten. Haar ouders herkenden hun eigen dochter niet meer.

In Nederland hebben alle jongeren die betrokken zijn bij jeugdhulpverlening het recht op een familiegroepsplan. Dat is een plan dat jongeren maken samen met mensen die zij zelf uitkiezen zoals vrienden en familie. Met elkaar bedenken mensen dan welke oplossingen of afspraken het beste bij hen en bij hun omgeving passen. Als het teveel gedoe is om met iedereen die belangrijk is tegelijk af te spreken, zijn er organisaties  zoals de Eigen Kracht Centrale en Eigen Plan die daarbij kunnen helpen. Ze bemoeien zich niet met de inhoud, alleen met het organiseren.

Bij Evi dachten haar ouders, broers, nichtjes, opa en drie vriendinnen mee over haar vraag; hoe krijg ik weer zin in de dag? Na de emoties kwamen er plannen. De uitkomst was dat ze voor het hondje van haar opa zou gaan zorgen, haar vriendinnen zouden haar helpen met school, ze ging naar muziektherapie en haar moeder zou haar meer ruimte geven. Het lijkt misschien simpel, maar dit plan hielp haar ook echt.

Hulpverleners moeten volgens de Jeugdwet het familiegroepsplan als uitgangspunt voor hun hulp gebruiken. Behalve bij gedwongen hulp, dan mogen er andere eisen zijn. Het werken met familiegroepsplannen van jongeren vraagt van hulpverleners en soms ook van ouders dat je durft te vertrouwen op de oplossingen die jongeren zelf bedenken.

 

Meer weten? Kijk op www.eerlijkgezegd.nu